søndag 8. mai 2011

Hvilken hagestil har din hage?

For en fantastisk hagedag! Med nydelig vær og ingen store planer ellers har jeg rukket å fjerne flere lass med døde og gamle kvister på buskene i hagen. Deilig å drive på ute i hagen i timesvis med god musikk på øret og sola som varmer i nakken!

I boka "Krukker med stil" er Yvvonne Dengin er opptatt av at man må finne sin egen stil og være tro mot den hvis man ønsker at hagen skal framstå harmoisk. Hun skiller mellom:
  • Klassisk formell stil
  • Klassisk uformell stil
  • Moderne formell stil
  • Moderne uformell stil
Jeg heller nok mest mot klassisk, uformell hagestil, en stil som gjerne assosieres med "English cottage garden style" - med blomstring, natur og frodighet i fokus. Den uformelle hagestilen følger ikke noe fast mønster. Den har stier og blomsterbed i myke, organiske former, klatreplanter og roser i et ustriglet preg.

Storblomstret klematis - Rouge Cardinal - fra i fjor sommer
En klassisk uformell hage er gjerne inndelt i flere mindre hagerom. Da vi kjøpte huset vårt hadde hagen over lengre tid fungert som hamnehage for hester sommerstid, så det var mye å tak i når vi skulle begynne å anlegge hage her. Det sto igjen 2 gamle epletrær, og ellers lite eller ingenting.

Selv om vi har arbeidet med hagen noen år tar det ennå lang tid før vi oppnår den frodigheten i hagen som vi ønsker oss. Vi har foreløpig valgt å fokusere mest på innramming og beplanting av større trær i hagen, så får "skilleveggene" komme etterhvert.


Ettersom hagen ofte er full av barn i alle aldre ønsker vi ikke å "lukke" hagen for mye ennå. Hagen skal fungere med trampoline, basseng, huskestativ, sandkasse, volleyballnett, telting, fotballsparking, aking etc.

Sommeren i fjor
I neste innlegg skal jeg skrive litt om hvilke planter vi har valgt å satse på som "omramming" av hagen. Det er blant annet de samme buskene som jeg har frisert i dag:-)

Hvilken hagestil har du i din hage?

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar